Changemakers

"La iniciativa local és un pas cap al canvi. Dona als ciutadans un ajut per a iniciar la transició i els acompanya"

Canvi Energia Medi Ambient Reciclatge

Lucía Bartolomé

16 anys

Quin és el teu projecte de futur? A què et vols dedicar?:

Com a projecte futur penso treballar d’alguna cosa relacionada amb els meus estudis, encara que no ho tinc del tot pensat. El meu objectiu és tenir estabilitat econòmica i estar satisfeta amb el meu treball, sigui el que sigui.

 

Per què et consideres un/una Changemaker? Creus que tens “poder” per ser un líder de canvi i contribuir a millorar el món? Creus que en el teu dia a dia fas servir conscientment aquest “poder”?:

Em considero una Changemaker perquè tinc una mentalitat crítica amb qualsevol cosa de la que em parlen i si no ho veig bé, em posiciono activament a favor d’un canvi. Crec que tothom té la capacitat d’aportar el seu gra de sorra per aconseguir-ho.

 

Com i cap a on ha evolucionat el teu pensament sobre el tema després que t’endinsessis i participessis en el projecte “Busquem Changemakers”?

No ha canviat molt la meva perspectiva després de participar en aquesta activitat, sincerament. M’ha agradat veure com s’ha preparat i fet, però les opinions i paraules dels participants eren molt superficials, des del meu punt de vista. No vull dir que no estigués d’acord o em semblessin malament, però m’hauria agradat aprofundir més en els tòpics tractats. Tot i això, ha estat bé.

 

Et sembla important que es desenvolupi aquest projecte a la teva ciutat? 

La iniciativa local és un pas cap al canvi. Dona als ciutadans un ajut per a iniciar la transició i els acompanya, així que sí, em sembla necessari.

 

Creus que l’educació que rebeu els joves condiciona la capacitat d’emprendre com a Changemaker?

Si i no. Depèn dels continguts que s’ensenyin a classe i amb quina perspectiva s’ensenyin. Això pot afavorir-ho, però l’essencial és la mentalitat dels mateixos alumnes. No serveix tenir unes poques classes de reciclatge totalment passives a aules d’instituts si a casa seva o al seu cercle social aquests tòpics no existeixen. Sempre he vist com la majoria de persones al meu voltant passen del tema, normalment perquè creuen que no els hi afecta o perquè pensen que no tenen capacitat per a influenciar.

 

Quina problemàtica social creus que és més urgent de solucionar? Se t’acudeix alguna idea o alguna possible solució? Com creus que podries ajudar tu?

El més greu, o dit d’una altra manera, el que afecta a més gent arreu del món és la crisi climàtica. Hi ha diverses accions que podem realitzar com a persones, com canviar el nostre estil de vida (la manera de moure’ns, la nostra alimentació, reciclar…) canviar les nostres fonts d’energia a energies renovables (com el meu cas, que utilitzem plaques solars a casa nostra), entre d’altres. Però totes aquestes accions han d’estar acompanyades de la mà del poder, i si és nacional millor. De res serveix que algunes persones canviïn radicalment com viuen si el govern fa servir els diners de l’estat per a finançar petrolieres o indústries altament contaminants. El canvi ha de ser de les dues bandes.

 

Què podem aprendre dels líders de canvi? Quins pensaments dels Changemakers hauríem d’aplicar tots al nostre dia a dia?

La capacitat de crítica i seguretat en un mateix. Quan ets crític en alguna cosa i formes una opinió pròpia al voltant d’aquesta, estàs sent crític i utilitzant el teu propi criteri. Si a més ets segur de tu mateix, podràs defensar-la, sent partícip d’un canvi desitjat. Ja no és només per a lluitar contra un tipus de discriminació o injustícia col·lectiva, sinó també individual.

 

Quin consell donaries a la propera generació de Changemakers?

Que defensin les seves opinions i no es deixin manipular. Que siguin crítics. Que no siguin espectadors. Però que tampoc es torturin per no veure canvis, al cap i a la fi, no podem controlar el que passa, només les nostres paraules i accions, i això ja és més del que acostumem a veure.